Uniunea Muntii Apuseni se mandreste si se faleste ca tulnicele motesti au avut efecte asupra Palm D`Or-ului.
Marian Crisan este autorul primului film despre tulnic, cel mai vechi instrument de cantat si comunicare din Muntii Apuseni. In 2004, Marian Crisan si operatorul Vadim Hancu s-au documentat si au filmat scurt metrajul "Tulnicul" intr-un efort de a sprijini proiectele culturale ale Uniunii Muntii Apuseni.

In 2004 Uniunea se zbatea sa duca la capat doua proiecte, promovate la vremea respectiva de catre organizatori foarte "razboininc" intr-o "cruciada a motilor" impotriva ignorantei si a indiferentei fata de arta din zona si problemele motilor din Apuseni: campania de restaurare a bisericii de lemn de la Vidra de jos si refacerea drumului lui Avram Iancu ,din comuna care i poarta numele. Marian si-a dorit sa faca ceva pentru Apuseni si rezultatul a fost acest film, care pastreaza povestile unui instrument romanesc unic si , mai ales, ale oamenilor din jurul lui care mai canta sau fac inca tulnice, cu o tehnica aparte.

Scurt metrajul "Tulnicul" a fost promovat de Uniunea Muntii Apuseni la Hamilton ( Canada, 2004 ), la Madrid in 2007 si la Paris in 2008 insa a avut o vizionari si audienta restransa in Romania din cauza lipsei de resurse pentru astfel de proiecte culturale. (http://motii.ro/Efectul-Tulnicului-asupra-Palm-D-or-ro.htm)

 
 
 
In Avram Iancu(de unde sunt imaginile) sta bunica mea!Nu sta chiar in sat..mai bine,intr-un catun izolat de pe munte

Am cumparat si eu un mic tulnic,vara trecuta la serbarea de pe muntele Gaina.Desi nu stiu canta la el,il pastrez acasa in Aiud .