Skip to content

eolithik

Just another www . weblog . ro weblog

Un studiu realizat in SUA a ajuns la o concluzie uimitoare: o singura particica din creierul uman poate ajuta la reabilitarea tesuturilor musculare afectate de paralizie .

 
 
 

audio_player_seqno = 0;
autostart_audio = Array();

 
In acest experiment s-a incercat gasirea de noi tratamente impotriva paraliziei cauzate de fracturi ale coloanei sau atac de cord, iar maimutele, animalele pe care s-a efectuat experimentul, au invatat in cateva minute sa manuiasca puterea unui singur neuron in activarea muschilor imobilizati.

In creierul nostru exista peste 100 de bilioane de neuroni, iar acest studiu a scos la iveala un nesperat grad de flexibilitate in multiplele activitati pe care neuronii le pot efectua.

Paralizia cauzata de fractura de coloana a ingrozit milioane de oameni din intreaga lume, privandu-i de cele mai banale activitati: deschisul unei usi, dusul la gura al unui pahar cu apa sau scarpinatul, victimele devenind foarte frustate si deprimate de ceea ce li se intampla.

Intr-o situatie mult mai grava se afla oamenii care sunt prizonieiri propriului corp: ei sufera de o forma acuta de paralizie: sunt perfect constienti de tot ce se intampla in jurul lor, insa desi impulsurile nervoase sunt inca prezente, nu reusesc sa ajunga la muschi, muschii nu primesc instructiunile nervoase.

Autorii studiului au gasit o modalitate de a depasi aceasta boala: in primul rand au inregistrat activitatea neuronala a creierului, aceste semnale au fost inregistrate apoi intr-un computer si de acolo transmise unui stimulator legat de un alt set de electrozi care au fost atasati muschilor de la incheietura mainii. Rezultatul: dupa o sedinta de acest gen, maimuta a putut manevra telecomanda cu o singura mana.

 


Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X