Un nou studiu ar putea explica de ce “tata” si “mama” sunt adesea primele cuvinte ale unui copil.
 
 
Folosind ultimele tehnici de scanare optica a creierului, o echipa de cercetatori de la British Columbia, din Italia si Chile a monitorizat activitatile neuronale a 22 de noi-nascuti (avand varsta de 2-3 zile), cand acestia au ascultat inregistrari cu cuvinte.

Cercetatorii au amestecat cuvinte care se termina in silabe repetitive,
cum ar fi “mubaba” si “penana”, cuvinte fara silabe repetitive, cum ar fi “mubage” si “penaku”. Ei au remarcat o crestere a activitatilor neuronale in zona temporala si frontal-stanga a creierelor copiilor, ori de cate ori se ascultau cuvintele cu silabe repetitive. Cuvintele fara silabe repetitive (“mubage” sau “penaku”) nu au obtinut un raspuns distinct din partea creierului.
Studiul este publicat in actuala editie online a “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

“Probabil ca nu este o coincidenta faptul ca multe limbi de pe mapamond au silabe repetitive in “cuvintele copilaresti” – “baby” si “daddy” in engleza, “papa” in italiana si “tata” (“bunic”) in ungureste”, spune drept exemplu, Dr. Gervain de la UBC, Departamentul Psihologie Infantila.

Oamenii de stiinta au facut cercetari asupra copiilor mai mari si a adultilor, in ce priveste insusirea structurilor gramaticale. Acesta este unul dintre primele studii asupra abilitatilor congenitale ale noi-nascutilor, de a descifra anumite sabloane structurale dintr-o limba.

“Centrul limbajului este localizat in partea stanga a creierului la majoritatea coplesitoare a adultilor dreptaci” sustine Gervain. Acest lucru concorda cu cercetarile noastre si le sprijina in acelasi timp, cand sustinem ca oamenii se nasc cu abilitati care le permit sa perceapa si sa invete limba materna sistematic si eficient.
“Zonele creierului care sunt responsabile cu limbajul la adulti nu “invata” cum sa proceseze limbajul in timp ce se dezvolta, insa sunt oarecum specializate – macar partial – sa proceseze limbajul din start.”
 
_________________________________________________________________