4 din 10 medicamentele prescrise copiilor contin aditivi ce au legatura directa cu comportamentul hiperactiv al acestora.
Acestea contin substante aditive controversate. Cercetarile spun ca chiar si unele produse care sunt recomandate copiilor cu varste de sub trei ani, contin substante chimice suspecte.

O campanie a Comisiei ce se ocupa cu alimentatia a facut un studiu asupra unui numar de 70 de de medicamente prescrise, incluzand antibiotice, sirop de tuse si analgezice .

28 de produse contin aditivi periculosi
Raportul comisiei, publicat astazi, spune ca 28 dintre produse contin unul sau mai multi aditivi alimentari , folositi ca punct de reper intr-un studiu al Universitatii Southampton. Acestia au legatura directa cu comportamentul hiperactiv.
Substantele chimice au fost gasite in 17 din 37 de produse pe baza de paracetamol, inclusiv din sortimentul Calpol.
S-au mai gasit si in 11 produse pe baza de ibuprofen si in noua tipuri de sirop de tuse, incluzand gama Benylin Childrens Tickly Coughs.

Printre antibiotice, trei din cinci produse pe baza de amoxacilina si doua din opt formule ce contin eritromicina, au asemenea substante.

Aditivii sunt reprezentati de coloranti in Tartrazin (E 102), Quinolin Galben (E 104), Sunset Yellow (e 110), Carmoisine (E 122), Ponceau 4R (E 124), Allura Red (E 129) si benzoat de sodiu antiseptic (E 211).
Cercetarile de la Southampton au dezvaluit faptul ca comportamentul copiilor de toate categoriile – nu doar cei diagnosticati ca fiind hiperactivi – ar putea fi afectat de o combinatie a acestor substante chimice.

Baietii cu varste cuprinse intre trei si noua ani, devin mult mai greu de stapanit si nu se pot concentra, devenind in acelasi timp galagiosi si impulsivi.

Anna Glayzer din cadrul Comisiei de Alimentatie spune: Multi parinti nu vor sa le dea copiilor aditivi alimentari care realmente nu le sunt necesari, insa cu adevarate liste ale acestora ascunse in cutiile de medicamente, este imposibil sa ai de ales."

Ii sfatuim pe fabricanti sa-si revizuiasca atitudinea si sa nu mai coloreze aceste medicamente cand de fapt nu este cazul.
Reactia asociatiilor de producatori n-a intarziat sa apara, iar Proprietary Association din Marea Britanie sustine ca membrii sai n-au gasit nicio dovada care sa demonstraze ca aditivii respectivi cauzeaza probleme.

Comisia a facut publica o lista cu produsele ce contin aditivi suspecti pe website-ul sau www.actiononadditives.com.

 

 

____________________________________________________________________________