Despre Birlic se spune ca s-a nascut unde nu trebuia. Actorul roman ar fi putut fi unul dintre cei mai mari comici ai lumii, daca ar fi ajuns la Hollywood. Dar daca s-ar fi intamplat asa, milioane de romani nu ar mai fi zambit astazi la auzirea numelui sau.
Birlic a salvat comedii propagandistice ale cinematografiei romanesti din anii 60. Publicul iesea din sala cu mesajul lui Birlic. Iar acesta era intotdeauna altul decat cel oficial. Zeci de actori au invatat de la el arta de a-i "fenta" pe propagandistii comunisti. Rolul vietii sale, singurul lungmetraj in care a avut rolul principal, "Doua lozuri", este un bun material didactic . Comunistii vroiau sa transforme acest film intr-un soi de replica la ecranizarea sovietica a "Mantalei" lui Gogol. Personajul interpretat de Birlic le transmite spectatorilor ca nu se va lasa infrant, orice s-ar intampla… Asa ca se poate spune ca marele "defect" al lui Birlic a fost ca nu s-a putut racorda la regimul comunist nici macar ca tovaras de drum.

Birlic era fenomenul comediei. Oamenii il atingeau pe strada, orice restaurant se umplea de lume daca inauntru se afla el, pana si pe hipodrom spectatorii prefereau sa-l urmareasca cu binoclul pe Birlic, decat sa se uite la cai. Grimasele actorului ii faceau sa rada in hohote.

Birlic, n rolul Jupnul Conciano din B?d?ranii de Carlo Goldoni.

 

Birlic, n rolul Jupnul Conciano din B?d?ranii de Carlo Goldoni.

 
Radu Beligan, care a jucat impreuna cu Grigore Vasiliu Birlic aproape treizeci de ani, spune ca acesta era un geniu comic si in viata particulara . Altfel spus, Birlic era un actor perfect. Dar si un om deosebit. Mihai Fotino evoca farmecul inegalabil al maestrului. Ajunsi intr-o gara, Birlic intreaba pe cineva: "Ce gara-i asta?". "Marasesti", i se raspunde. La care Birlic da replica: "Mai sunt lupte, mai sunt lupte?" In gara din Lugoj, un schimb de vorbe similar: "Ce face Ana?" "Care Ana?" "Ana Lugojana."

Actorul Grigore Vasiliu Birlic.

 
Aflat intr-un turneu la Praga, colegi lui Birlic s-au apucat sa joace carti. Pe bani. Multi. Cei mai inraiti cartofori erau George Vraca, Costache Antoniu, Ciprian Valentineanu. Era si Birlic. Dar Vraca era decanul grupului. Intr-o noapte, pe la ora doua, Birlic intra in toate camerele unde stia el ca dorm cei care au pierdut bani la joc, le intindea o palarie plina cu bani din care sa-si ia o parte din ceea ce au pierdut, dupa care le spunea: "Dar sa nu te mai prind pe-acolo!"

Cei contemporani cu Grigore Vasiliu Birlic povestesc ca acesta a fost singurul actor care te facea sa razi chiar citindu-i doar numele pe un afis. Ion Lucian il caracterizeaza ca fiind un om pus tot timpul pe sotii, cateodata susceptibil, suparacios, dar niciodata mincinos. Suferea insa daca era criticat pe nedrept.

Sotia lui Birlic, Angela, isi asumase o raspundere foarte mare in familia actorului. Ea se autoproclamase "ministru de finante!" A instituit o adevarata dictatura impotriva sotului ei. Desi departe de a fi un barbat frumos, era un infocat admirator al sexului frumos. Asa ca femeia il buzunarea zilnic. Birlic stia, dar nu se sinchisea. Isi purta tantos palaria pe cap, chiar si in cele mai calduroase zile de vara. Oare de ce?…

Iatal in "Bubico"
 
 
Directorul nostru:
 

_____________________________________________________________________________________